DomůRady a NávodyNeznášanlivosť mlieka sa preceňuje, vinník zažívacích problémov je iný

Neznášanlivosť mlieka sa preceňuje, vinník zažívacích problémov je iný

-

Mlieko. Dôležitý zdroj živín.
Rôznymi alergiami dnes u nás trpí nemalá časť ľudí. Niekto od detstva, u iného prepukne náhle v dospelom alebo dokonca seniorskom veku. Niet divu, že sa stále viac staráme o to, čo jeme. Na rozdiel od ázijských krajín, ktorých filozofia, tradičná medicína i stravovacie návyky Európu veľmi ovplyvňujú, náš jedálniček je väčšinou energeticky neprimerane bohatý.

Prevažujú v ňom mäso, nasýtené tuky a prázdne sacharidy na úkor rastlinnej zložky. Potraviny sú programovo zbavované prospešných mikroorganizmov, čo predlžuje ich trvanlivosť, a naopak obsahujú veľa „chémie“. Nejeme na prežitie, jeme na potešenie. A mnohokrát nám práve tento prístup k výžive spôsobuje zdravotné problémy. Pri problémoch potom hľadáme jednoznačného vinníka.

Niektorí výživoví poradcovia (týmto titulom sa ale môže chváliť ktokoľvek, výživové poradenstvo je dobrým spôsobom obživy a nikto neoveruje, aké informácie sú šírené) radia pri nešpecifických zdravotných ťažkostiach nekonzumovať mliečne výrobky. „Mlieko je jedným z najbohatších zdrojov vysoko kvalitných bielkovín, ktoré obsahujú nenahraditeľné aminokyseliny. Je hlavným zdrojom vápnika pre zdravie našich kostí,“ konštatuje prof. RNDr. Ján Krejsek, CSc. Ľudia, ktorí ich nemôžu konzumovať, trpia buď intoleranciou mlieka, alebo sú precitlivení na niektoré z alergénov obsiahnutých v mlieku.

Oba tieto stavy, medzi ktorými sú zásadné patofyziologické rozdiely, možno diagnostikovať klinickým vyšetrením podopreným laboratórnymi testami.

Intoleranciou mlieka rozumieme zníženú aktivitu enzýmu laktázy, ktorý rozkladá mliečny cukor, laktózu. Ľudia s nízkou aktivitou laktázy nerozkladajú dostatočne laktózu. Problémy (zvyčajne bolesť brucha, nadúvanie a hnačka) sa dostavujú po požití väčšieho množstva mlieka (najmä surového) s dlhším časovým odstupom, obvykle v rádoch hodín.

„Naša populácia si udržuje laktázovú aktivitu aj v dospelosti. Jej nedostatok je preukazovaný u menej ako 1% ľudí. Napríklad žltá alebo černošská populácia však laktázovú aktivitu strácajú a mlieko netolerujú. Tieto údaje sú nekriticky prenášané a neznášanlivosť mlieka je významne preceňovaná,“ varuje Jan Krejsek.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek