DomůRady a NávodyPraženie kávy je pre mňa nepochopiteľná alchýmia

Praženie kávy je pre mňa nepochopiteľná alchýmia

-

Praženie kávy je pre mňa osobne veľmi nepochopiteľná alchýmia. Keby sa môj manžel nevenoval praženiu kávy na vlastnú päsť, asi by som sa len ťažko pozerala pod ruky skutočným remeselníkom v tejto oblasti, ktorí dokážu uvariť naozaj luxusnú kávu. Môj manžel, ktorý miluje kvalitné zrnkovú kávu a káva je pre neho vo všeobecnosti úplne všetko, sa na „staré kolená“ dal na praženie kávy a je nesmierne spokojný. Zatiaľ našu malú rodinnú kaviareň skôr pozorujem, než pražím, čo ma teší a neviem sa dočkať dňa, keď budem v tejto kaviarni predávať kávu, ktorú praží môj manžel.

Praženie kávy je nevyhnutnosťou.

Praženie kávy je, samozrejme, nevyhnutnosťou. Kávové zrná totiž obsahujú kyselinu chlorogenovú, ktorá spôsobuje neuveriteľnú kyslosť samotných zŕn. Pôsobením tepla sa však väčšina tejto kyslosti odstráni. Len starostlivým pražením samotných zŕn sa rozvinú všetky vône, vynikne ich chuť a štruktúra a zrodí sa lahodná zrnková káva. Potom vám už nič nebráni vychutnať si napríklad obľúbené espresso alebo ristretto.

Praženie kávy niekoľkými rôznymi spôsobmi

Kávu možno pražiť niekoľkými rôznymi spôsobmi. V závislosti od stavu surovej kávy a požiadaviek na konečný výrobok je potrebné zohľadniť aj samotný spôsob praženia. V súčasnosti existuje množstvo metód, ktorých výsledkom je vždy niekoľko rôznych druhov kávy, ktoré samy o sebe zakaždým zanechajú na spotrebiteľovi stopu. Praženie kávy je skutočné remeslo, ktoré je rozšírené nielen v Taliansku, ale aj v iných krajinách sveta. Môj manžel sa tiež chce naučiť tomuto remeslu a pražiť si vlastnú kávu, ktorú budeme potom predávať v našom malom rodinnom podniku. Naše plány sú skvelé, ale máme pred sebou dlhú cestu a nezostáva nám nič iné, len zatnúť zuby a vytrvať až do konca.

Mohlo by Vás zajímat

PR článek